Piratkriget

"Kriget" om musiken har eskalerat ända sedan kassetten såg sitt första ljus 1963 och idag är kriget i full gång mellan "pirater" och "antipirater". På http://piratkriget.omfg.se/ kan man läsa om "krigets" utveckling sedan 1999 i form av nyhetsartiklar och bloggar publicerade på Internet.  "Kriget" berör endast de som förlorar pengar på fildelningen och de som fildelar men förekomsten har nått sådana proportioner att människor börjar tappa greppet om vad man får och inte får göra. Upphovsrättslagen (1960:729) säger att det är fullt lagligt att dela med sig av upphovsrättsskyddat material som konsumenten genom laglig väg har tagit del av till sin familj och sina vänner. En undersökning gjord av undersökningsföretaget NMA på uppdrag av bredbandsbolaget visar att hälften av de ungdomar och föräldrar som deltog i undersökningen inte vet om att det är helt lagligt att dela med sig av musik som du har genom laglig väg införskaffat.


Piratkriget började med en artikel publicerad den 15 juni 1999 i Aftonbladet. Artikeln berättar om att en olaglig kopia av filmen "Star wars - episod 1" sprids olovligt på Internet. Filmägarnas kontrollbyrå startade upp en tipstelefon då detta är en mycket allvarlig fråga. Spridningen av denna film ses som ett allvarligt brott mot upphovsrättslagen då filmen inte hade haft svensk premiär då artikeln skrevs.


Att öka eller icke öka försäljning - det är frågan

Den 21 juli 2000 rapporterade Aftonbladet om en amerikansk undersökning som visar att fildelningen ökar skivförsäljningen. Det är mest musikentusiaster som använder fildelningen till att få smakprov på musik de gillar för att sedan köpa artisternas skivor. Men den 28 juli 2003 har detta vänt, i alla fall i Sverige. Skivförsäljningen minskade med 14,4 % från året innan och boven är fildelningen på Internet. SvD publicerade den 13 april 2004 en krönika som återigen visade på att musikindustrin tjänar på fildelningen. De stora artisterna gör det definitivt och de förluster som industrin får till följd av fildelningen är försvinnande liten enligt Harvard Business School och University of North Carolina, som har genomfört undersökningen. DN skriver om samma undersökning den 28 mars 2005. Den 23 mars 2005 rapporterade SvD att skivförsäljningen ökade i USA igen men vinsten var fortfarande mycket lägre än vad den var 1999. Den 17 november 2005 publicerar Aftonbladet två artiklar som pekar åt olika håll. KTH visar undersökningar som pekar på att det inte är fildelningen som minskar industrins försäljning utan att den snarare ökar försäljningen eftersom intresset ökar men försäljningen sker dock inte nödvändigtvis i Sverige. Ifpi (musikindustrins branschorganisation) säger dock det motsatta, de har undersökningar som visar på att det ökade intresset för musik inte har resulterat i vinst för skivbolagen. Den 2 januari 2006 rapporterade SvD att piratpartiet hade bildats och efter det handlar inte artiklarna längre om musikindustrins ökade eller minskade försäljning utan fullt krig råder mellan piratpartiet och musik och filmindustrins organisationer, Ifpi och antipiratbyrån, och frågan är vem som ska få lagen och opinionen på sin sida.


Att äga eller icke äga - det är frågan

IDG skrev den 5 oktober 2007 att Sony BMG har beslutat att det numera är förbjudet att kopiera musik från en CD-skiva till en mp3-spelare även om du har köpt Cd-skivan. Den 2 januari 2008 fick Sony BMG medhåll av den amerikanska organisationen RIAA som anser att det är olagligt att lägga in låtar från sina egna CD-skivor till datorn. Upphovsrättslagen har upphört att gälla. Som konsument har du enligt Sony BMG och RIAA inte längre äganderätten till de varor som du har betalat för. Den 8 februari 2008 kom stim med ett förslag om en bredbandsskatt som ska möjliggöra fri nedladdning. Vänsterpartiet vill tillåta nedladdning av upphovsrättsskyddat material för personligt bruk, skriver Expressen den 13 april 2008. Samma dag publicerar samma tidning en debattartikel som oroar sig för att riksdagen kommer att besluta om en ny lag som kommer att hjälpa industrin att bejaka sina ekonomiska intressen. Den 14 mars 2008 har riksdagen enats om att hårdare tag ska tas mot fildelare och Internetleverantörer kan tvingas uppge sina kunders IP-adresser om bevis för fildelning föreligger. Det verkar som om industrin vinner piratkriget.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0